Článek

Krajkový den v krajské knihovně

Co je to polohod, půdice nebo herdule a jaký vztah mají koňské žíně ke krajce? Pokud chcete znát odpověď na tyto i další otázky, týkající se paličkované krajky, navštivte v Krajské knihovně Karlovy Vary 1. prosince tzv. KRAJKOVÝ DEN , který se bude konat ve spolupráci s o.s. Krušnohorská krajka.

Výstavy paličkované krajky spojené s doprovodnými pořady na toto téma mají v krajské knihovně již 6-ti letou tradici. Pravidelně jednou ročně vystavují členky občanského sdružení Krušnohorská krajka v hlavní budově ve Dvorech i ve studijním odd. na Lidické ulici.

Program Krajkového dne:

14:00 Ukázky paličkování (techniky, vzory)
půjčovna Dvory

Krajkářky předvedou různé techniky používané při paličkování, seznámí návštěvníky s odbornou terminologií, pomůckami a postupy.
Zájemci si budou moci sami jednodušší techniky vyzkoušet.

16:30 Vernisáž výstavy „ Krajkové ohlédnutí za uplynulým rokem"
kavárna Dvory

Výstava představí práce členek občanského sdružení, které vznikly v průběhu letošního roku. Návštěvníci výstavy se mohou potěšit panenkami, stromky, květinami, lístky a dalšími paličkovanými obrázky, které byly vytvořeny různými paličkovacími technikami jako je paličkování plátýnkem, polohodem nebo využitím různých půdic.


17:00 přednáška „Krajka ze žíní a slámy"
Přednáší Miloslava Brůnová (Oblastní muzeum Chomutov)
Sál Dvory

Členky o.s. Krušnohorská krajka celou 1. polovinu letošního roku věnovaly přípravě velké výstavy Krajka ze žíní a slámy, která se konala v Chomutovském oblastním muzeu v průběhu letních měsíců.
Kurátorka výstavy Miroslava Brůnová předvede ukázky výrobků z této výstavy a pohovoří o tradiční krušnohorské technice paličkování krajky z koňských žíní zdobené slámovými ozdobami.

 

 

Fotogalerie